Hoppa till sidans innehåll

Torsdagsseglingen genom SWE 376

07 MAJ 2020 21:15
Joakim på Drake SWE376 skriver några rader om respektive torsdagssegling.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2020 22:32

Segling 9, 25/6 (Bana: 5-1-5-2-1)

Sista seglingen före sommaruppehållet. Sista seglingen innan vi lägger kappseglingen åt sidan och fokuserar på semestersegling. Ett högtryck hade sedan några dagar tillbaka parkerat över landet. Mönsterås var inget undantag. Tryckande värme, soliga dagar och varma, lätta vindar. 3 m/s. 11 besättningar. Fin, lite tight start utanför bryggan. Många båtar skulle samsas om utrymmet. Tror det gick bra. Lång kryss. Inte så mycket vrid, möjligtvis att man längs Oknö kundre dra nytta av lite sydligare puffar och vinna höjd. En trio med Magnus, Stefan och Rickard i 707:or gick loss. Vi strax efter. Därefter IF med Evertsson/Ellström som skuggade fint trots betydligt lägre SRS. Noterar även att Öberg vandrade sig upp i fältet genom några goda vägval. Annars skulle platsförändringarna inte bli så många. Rickard hittade ett fint spår på sista undanvinden och kan genom det segla om Stefan. Trion i toppen dock ohotad och gör det bra.

Resultaten från vårens seglingar. 

Nu byter vi segelställ, tar med oss familjer ut på sjön och släpper kappsegling för en stund. Vi ser över våra båtar. 13/8 17:55 tar vi sedan emot varningssignal som förkunnar att det är 5 min kvar till start.

Ha en riktigt bra sommar. Kanske ses vi viken!
(Utan att behöva ta hänsyn till knepiga vrid)  

---

Segling 8, 18/6 (Bana: 2-5-3-5-3-5-3-2-1)

Dagen före Midsommarafton. Härligt solig kväll. Vinden identisk förra veckan, banan liknande.  Denna gången blev det fin kryss tvärs viken. Kryss från Oknö mot fullsatt brygga vid Segelholmen där tidiga firare bidragit till stilig kuliss av akterspeglar. 5 m/s gissningsvis, men mycket ryckigt och byigt. Kraftiga vrid. 9 besättningar gav sig ut. Snabbast över linjen var Tommy, tyvärr för snabb. Så synd att du blev lite tidig för farten över linjen och positionen var bäst i fältet.
Själva kommer vi iväg bra. Slår vid var vi tror är lay-line. Räknar in en ledning med marginal, då kommer motvridet. Och vindstyrkan klingar av. Två extra slag och det är tight. Halvvind mot Oknö. Vi håller upp för att kunna hissa spinnaker. Känner att vi måste för att hålla jämnt mot snabba konkurrenter. Håller den nätt och jämnt genom fin balans. Sedan kommer tre snabba kryssar. De är ju så korta! Men - vad det skiftar. Man hinner inte avsluta tanken vid att man tagit in förrän man inser att man hamnat efter eller vice versa. Utmanar besättningarna med många vägval och frågor. Pulsen är hög. Momenten många. Tätt på många håll i fältet. Förra veckan var det tätt. Denna veckan var placeringarna 3 till 6 inom 12 sekunder omräknat. 4 båtar inom 12 sekunder. Sanslöst.

Segling är roligt i dessa förhållanden.

Ta er gärna en tur ut till Segelholmen i helgen. Där finns plats - och morgondagen ser numera ut att bli lika fin!

En torsdag kvar nu, sedan tar vi sommaruppehåll. 

---

Segling 7, 11/6 (Bana: 2-5-3-5-3-5-3-2-1)

Hela dagen hade varit blåsig. Tidig på Varvet befarade man att skolavslutningar och väder skulle innebära få båtar. Östen och Tommy däremot visade på annat. De var tidigt ute och förberedde sina båtar. Sedan fyllde det på. 10 st totalt är efter alla omstädigheter suveränt.

Som sagt. Hårdare vindar, tvärs viken. Värre blåste det ändå tidigare på dagen, så det var mest när byarna kom som det friskade i rejält. Då lade sig många båtar. En båt som inte lade sig så mycket och som hittade fin stäm på var Rickard med besättning. Som de hittat flytet. De håller höjden i vinden. Håller farten, kursen. Men framförallt, de seglar båten utan onödigt lut trots att det ibland pep i rejält. När sedan sista lilla benet in mot mål återstod syntes hur de fick problem med spinnakern. Då närmade sig konkurenter. Men med 5 sekunder knep ni vinsten trots nyss nämnda problem. Ni är verkligen inne i flytet. Och det flytet är sprunget ur fortsatt fin segling.

Bakom var det tätt på många håll. Trion i toppen inom 11 sekunder. 11 sekunder! Plats 5-7, alltså en ny trio inom 7 sekunder. 7 sekunder!! Visst är det häftigt! 

---

Segling 6, Kalmarsundsregattan, 6/6 (Bana: 3-5-3-5-1)

Kalmarsundsregattan planerades i år med en start vid Varvets brygga. Beslutet stärktes av en prognos som visade på tuffa vindar och mycket regn. Den prognosen fick sannolikt flera båtar att planera annat än segling denna dag. Vi slog våra huvuden ihop om vilken bana som skulle bli bäst. Tillsammans hittade vi en bana som skulle innebära flera olika riktningar. Tyvärr lyckades vi inte få till någon kryss utan det blev mycket släpp, men så blir det ibland. Lika för alla. 4 båtar lämnade ändå bryggan för tre snabba seglingar. Halvvindsstart. Mycket timing att ha bra fart över linjen, och vara nära den. Sammantaget över dessa tre seglingar gratulerar vi Rickard Andersson i ny besättningskonstellation ombord. Ni höll ihop det fantastiskt bra! Inte minst i segling tre där vinden faktiskt letades sig upp till dagens högsta som ni så fint vann. Grattis säger vi!! En fint, anrikt vandringspris blir ert i ett år (?) i samband med ärtsoppan i höst. 

3 seglingar kvar före sommaruppehållet.

Ses på torsdag igen! Allesammans!

---

Segling 5, 4/6 (Bana: 5-1-5-1)

Man slås av att vi fortsätter ha fantasktiskt väder när vi under några timmar varje torsdag tillsammans utövar väldens finaste sport. Sol, vind, omkring 5 m/s. 13 båtar. Säsongens toppnotering satte av mot Oknö-ström där supportrarna väntade. Vi rundar i topp men tätt uppvaktade av röd 707:a styrd av Stefan Laursen. Denna båt kom att bli kvällens båt att försöka slå. Men det skulle inte bli lätt. Vid några tillfällen tappade de ett par meter, men lika många gånger hittade de fin väg tillbaka. I synnerhet andra kryssen där de trots att konkurenter utmanar dem med olika vägval, hittar sitt spår och rundar först. Sedan, tätt, tätt skuggar Magnus och vi. Alla letar sin maxfart. Alla letar vind bakifrån. Alla lyckas ungefär lika bra. Stefan behåller ledningen seglingen ut och vinner så välförtjänt segling 5. Men vi pratar sekunder. Säsongens suverän Magnus slutar 2:a. Själva, strax bakom.

Vi noterar som sagt 13 båtar. Fantastiskt fint. Tyvärr fick två båtar bryta pga kollision med varandra. Som vi förstått inga personskador. Viktigast är det. Här hoppas vi att dessa besättningar inte avskräcks utan kommer tillbaka. Tråkigt när det händer, men det händer. Förmodligen kommer det hända igen någonstans i fältet. Man lär sig något.

På lördag är det Kalmarsundsregattan. Vanligtvis seglad i Kalmarsund. I år, tar vi hänsyn till rådande läge och förlägger den i viken. 3 seglingar. Tyvärr visar prognosen på lite busigare väder. Vi siktar ändå på fina seglingar. Klä er varmt. God matsäck och start redan 10:00 i viken. Notera den tiden.

Vi ses!

---

Segling 4, 28/5 (Bana: 5-1-5-1) 

Fortsatt lyckligt lottade med fint väder. Solen sken. Lätta vindar. 2-4 m/s, perfekt rikning. Kryss från Varvet till supportrarna vid Oknö-ström. 11 besättningar.

Fin, lång startlinje. Flera båtar kommer iväg fint. I synnerhet 707:orna med Stefan och Magnus. Vi skuggar, precis som ett par båtar till. Slår mot Oknölandet. Seglar för babord. Tänkte och ville slå ut igen men det bara vrider med. Vi seglar därmed parallelt med Oknö. Båtar längre ut går bra. Mycket bra. Inte nog med att vi hamnat illa till så kommer grundet vid Oknöström. Går innanför och lirkar oss förbi. Gav bra utfall att behålla lugnet och tugga på, det såg värre ut nyss, men flera har navigerat sig bättre i de knepiga vriden. Därefter hittar vi rätt ofta. Ser vinden. Kommer i fas med vriden. De två 707:orna hävdar vi oss inte med. De gör det båda bra. Men, vi tar med oss att avståndet inte rann iväg.

Riktigt kul att se "Den röda draken" åter på banan! 

Noterar också att det kvinnliga deltagandet i besättningarna ökar. Repressenterade i fyra besättningar senast, ikväll tre. Då styrelsen just nu lyfter frågan med hjälp av Smålandsidrotten hur vi kan locka till mer jämlikt deltagande är det kul att se. Vi får hoppas att trenden håller i sig.

Arbetsdag nästa onsdag. Kappsegling torsdag och lördag. Deltar man vid alla tre tillfällena blir det ett äkta "hat-trick". Det siktar vi på.

Vi ses!

---

Segling 3, 21/5, Klubbmästerskap

Kristi Himmelsfärdsdag. En riktigt härlig sådan. Solen strålade, molnfritt och en precis lagom vind, 3-6 m/s. 12 (!) ekipage slöt upp, verkligen gott att se. Seglingsledningen släppte iväg oss från bryggan. Riktningen perfekt för detta. Kryss till Oknö-ström, 2 varv. 3 seglingar. 

Den nämnda vindstyrkan gjorde seglingen optimal för de allra flesta. Den ger ett lagom tempo att hitta manövrarna och ger likaså alla båtar god chans att hävda sig med avseende på sitt SRS-tal.

Säkert blir det ändå tight ibland. Flera båtar nära varandra. En klunga i starten. Kanske en rundning där fältet trycks ihop. Kanske flera styrbord-babordsitationer. Någon tycker det är lite stressigt, en annan skrämmande medan någon är oberörd. Oavsett är det gemensamt för de alla att man utvecklar sig, lär känna sin båt och flyttar sina gränser. Ofta omedvetet.

Magnus korades välförtjänt till vinnare. Tre spikar. Imponerande stabilt seglat rekt igenom. Kul att se ett nytt ansikte i besättningen. Vänder mig direkt till dig. Hoppas du tyckte det var kul och att vi får se dig i 707:an fler gånger. 

På många ställen tight i resultatlistan och vid inbördes placeringar i de olika seglingarna. Ibland retfullt nära. Se resultatet nedan.

Nu är det sista sjösättningshelgen som kommer. Därmed fylls hamnen upp, vagnar rullas undan och sommaren därmed invigd.

Ta hand om er alla - på återseende nästa torsdag.

Resultat Klubbmästerskap

---

Segling 2, 14/5, (Bana: 2-4-5-2-4-5-1)

Ny segling. Lite kallare, ändå fint väder. Några suckade över svaga vindar, andra drog en suck av lättnad. 8 ekipage seglar ut. Det vänder totalt. Samtidigt som en handfull eldsjälar blåser igång till tävling ökar vinden markant. Ryckigt, västligt, 5-9 m/s. Banan - även denna vecka imponerande perfekt. Kort första kryss. Tommy förtjänar att lyftas. Fältets finaste start. Ensam ombord. Man slutar inte att beundras av att du alltid ställer upp. Vi rundar tätt följd av Tommy, därefter ett knippe 707. Lång läns efter Oknölandet. Fin sättning. Vi drygar ut. Men! Sedan kommer vinden bakifrån. Alla tar in. Främst Magnus. Ny kryss. Hittar flytet. Åter lång läns. Nu har många det besvärligt. Oturen grinar Stefan i sin 707:a illa. Kicken ryker. Båten kantrar och spinnakern - svår att få ner. Viken utmanar idag. Rickard med ny gast seglar klockrent. Hittar fin väg fram på kryssen. Kniper 2:a platsen. Citat: "Allt höll". Härligt att se dem studsa tillbaka. Välförtjänt. 

Fikat inte som förra året men en trevligt med en slät kopp kaffe.

Nästa vecka, Klubbmästerskap. Torsdag, 3 seglingar i viken. Första start 13:00. Totalen blir segling 3 i Torsdagsseglingen.

Blir vi tvåsiffrigt antal startande? Jag tror det.

---

Segling 1, 7/5, (Bana: 5-2-5-2-1)

Nytt år, ny säsong, ny torsdagssegling!

Det är svårt att inte beröra den osäkerhet som Coronaviruset bidragit till. Våren gav många frågor. Hur blir det med seglingen? Kommer den genomföras? Hur många kommer delta? Kommer ostkustens seglingscentrum slockna?

Mycket resonerande, mycket stöd från Svenska Seglarförbundet, många justeringar i arrangemanget och mycket information senare har vi precis genomfört premiären. En premiär som seglades i en solig och till en början blåsig kväll. Vinden från SO inledde omkring 5-6 m/s men avtog nog till 3-4 under kvällens gång. 9 besättningar, precis som vid förra årets premiär radade upp sig. Start vid bryggan. Fin linje. Vi glider iväg bra. Bäst glider nog röd 707:a styrd av Stefan som trots en inledande hårdare vind skuggar draken utan att släppa greppet. Magnus och Peter strax bakom. Vinden lägger sig en aning. Magnus, även han i en 707:a går bra på undanvinden. Tar in. Andra kryssen en trio. Peter skuggar. Denna kryss ger många skiftningar. 707:orna går bra. Vinden lättar lite. Några byar håller oss kvar i toppen. Tuff, tight och jäkligt utmanande segling. Varje manöver räknas. Ny läns, seglingens sista. Vi tror nog tåget gått. De kommer vara för snabba. Men precis lika mycket som de överraskat och hängt med drakarna på kryssen när det blåst, lika mycket förvånar det att draken hänger med på undanvinden när det lättat lite. Trion rundar lika tight, direkt uppradade. I mål blir det en kamp mellan Stefan och Magnus. Stefan korsar linjen någon meter före Magnus men förlorar omräknat med 4 sekunder. 

Ett stort tack till alla besättningar för föredömligt agerande kopplat till den besvärliga situation som råder. Tillsammans gjorde vi detta till något bra. Alla räknas. Allas bidrag räknas.

Ryktet säger att vi blir några båtar till nästa vecka.

--

Resultaten

Skribent: Joakim Lönnbom
Epost: Adressen Gömd

Klubbens korta info:

21/7: Seglarskolan i Barometern.

18/6: Midsommarfint på Varvet!

8/6: Vagnar inrullade i skjulen.

7/6: Svartöleden besiktad. OK.

6/6: Resultat Kalmarsundsreg.

4/6: Ny starttid. 10:00, lördag 6/6.

3/6: Vill du stötta verksamheten?

28/5: Bygglov på stuga klart!

24/5: 11 båtar sjösatta, tillfälle 3.

21/5: Holmquist klubbmästare.

19/5: Medlemsmöte 27/5 19:00.

19/5: Vatten kopplat på holmen.

18/5: Lediga bryggplatser! *Slut*

11/5: SM/NM för Drake inställt.

11/5: Bokningar för Holmen.

10/5: 7 båtar sjösatta, tillfälle 2.

8/5: MSK i Båtliv, sid 66.

7/5: Torsdagspremiär!

5/5: Nya bänkbord levereras.

4/5: Arbetstillfälle holmen, 9/5.

3/5: 12 båtar sjösatta, tillfälle 1.

30/4: Dykare servat bryggor.

20/4: Räddningsstegar köps in.

20/4: Bänkbord köps till Varvet.

20/4: Vuxenseglarskolan flyttad.

18/4: Vatten kopplat på bryggorna.

15/4: Kranförare sjösättning.

10/4: Rep. jollebrygga påbörjad.

10/4: Bryggans landgång på plats.

9/4: Sjösätta och tävla. Corona.

31/3: Bluesfesten nytt datum, 15/8.

30/3: Nya skyltar på väg till Varvet.

29/3: Tält köps till holmens altan.

2/3: MSK-nytt. Läs mer.


Vi har Swish!

123 085 49 76

Swish

---

Följ oss på Facebook!

85 års Varvet

Postadress:
Mönsterås SK - Segling
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Besöksadress:
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Kontakt:
Tel: 049945735
E-post: This is a mailto link

Se all info