Hoppa till sidans innehåll

Torsdagsseglingen genom SWE 376

07 MAJ 2020 21:15
Joakim på Drake SWE376 skriver några rader om respektive torsdagssegling.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2020 11:23

Segling 16, 19/9 (Bana: 3-5-4-5-4-Mål)

Säsongens sista segling. 13 besättningar gör sig redo. Härlig sensommardag. 20 grader, nordostlig vind och stadig vind om 3 m/s. Utmanande startlinje. IF med Evertsson/Ellström vänder utmaningen till fördel och startar magnifikt! Seglingen präglas sedan av två korta kryssar som sin längd till trots står för stora skiftningar i positioner. Team Stenholm hittar fina vägar på kryssen. Bosse likaså. Seglingen avslutas med halvvind/slör in mot mål. En fin vy avslutar säsongen. Färgglada spinnakers hissas och fyller viken en sista gång 2020. Magnus vinner, och Stenholm seglar om oss och kniper andraplatsen genom fin spinnakergång. 

Efter väntar ärtsoppan. Eldsjälar har monterat ett perfekt tält för att anpassa middagen till rådande pandemi. Luftigt och utomhus. Gott att det blev av. Prisutdelning för sommarens regattor. Anrika pokaler delas ut. Gravera era namn och försvara bucklan nästa år.

Vill passa på att tacka för allt deltagande. En fin säsong har nått sitt slut. Nu hoppas vi på ett vaccin, en fin vinter och fortsatt stort deltagande 2021!

Ett fyrfaldigt hurra för den lokala kappseglingen den leve: Hurra, hurra, hurra - Hurra!!

Resultat, sammanställning

---

Segling 15, 10/9, (Bana: 2-5-2-5-Mål)

Kan det finnas en rimlig förklaring till att dagarna omkring torsdagarna är blåsiga. Men torsdagen, just torsdagen är schemalagd med stiltje. Nog för att det idag blåste 3 m/s vid start så lättade det ur och var betydligt närmre 0 m/s än 1 m/s under stor del av seglingens andra hälft. 13 ekipage ger sig ut. Fortsatt starkt deltagande - kul! Rickard och Magnus rycker iväg. Därefter är fältet ganska samlat. Sedan i takt med att vinden lättar dras fältet ut kraftigt. Noterat från seglingen är Stenholm som hittar vägar till en 3:e-plats. Fint! Evertsson/Ellström starkt därefter. Öberg följer upp med ytterligare en fin segling. Tommy hittar vind sista kryssen in och avancerar. 3 ekipage tog till paddel/motor. Magnus vinner, Rickard tätt efter, båda i varsin 707.

Nu hoppas vi på mer vind till avslutningen nästa lördag. Behöver förvisso inte kompenseras med någon storm, men härligt hade varit 4-6 m/s under hela seglingen. Vore så värdigt denna fina seglingssäsong som ändå varit möjlig att genomföra under pandemin. Fikat saknat - annars efter bättre än man föreställde sig när pandemin bröt ut. Det har alla del i.

Håll er friska kommande vecka. Möt lördag 19/9 så avslutar vi på samma sätt som de senaste årtiondena med ärtsoppa och avslutning, i utomhusmiljö. Tält byggs 17/9 17:30. Kan du, möt upp så hjälps vi åt att förbereda en fantastisk lördag.

Ses kommande vecka!

---

Segling 14, 3/9, (Bana: 2-5-4-Mål)

Näst sista torsdagen för säsongen. Lite mulet. Lätta vindar. 13 båtar på linjen. Start med en kort stundande kryss med rundning med kryssmärket på styrbord sida. Avigt. Men ger samtidigt en annan taktik för att möta märket. Flera anammar det, kommer in för styrbord. Tre 707:or först. Därefter Team Ulf/Stefan i sin H-båt, sedan ett koppel drakar. Nu en slör läns till Oknö. Vinden mellan 0-2 m/s. Gäller att hitta och ha viss tur med de stråk som växer fram. Vi har en jäkla flyt, lyckas skapa en lucka. Täten finner också vind och fältet sträcks ut. Team Fältsjö går fint också. Gör så även fortsatt på länsen mellan Oknö och Hansöholm. De har hittat trimmet med spinnakern. Verkar inte behöva skära speciellt mycket för att få fart. Vi har siktet inställt på Öberg, vill få överlapp utan att lyckas. Rundar därmed efter på kryssen i mål. Lurig sådan. Vinden fortsatt svag. Väljer ett annat spår, vill hitta en väg förbi Öberg men utan att lyckas. Ikväll hittade ni bra fart och fina vägval vilket gav en finfin 4:e-plats. Stefan får en efterlängtad seger, följd av Rickard och därefter Magnus. 

Studera resultaten. Kanske är det någon man behöver besegra för att knipa en plats nu på upploppet. 

Färre lördagar i år. Uppskattat eller saknat? En torsdag kvar, sedan avslutar vi årets mycket lyckade, annorlunda, corona-säsong! 

---

Segling 13, 27/8, (Bana: 1-5-4-5-4-1-Mål)

Ganska blåsiga dagar inför kvällen, men inte denna då vi skulle segla. Efter start i mycket lätt väder ger sig fältet iväg. Stefan och Bosse gör kanonstarter och tar täten. Ulf kommer iväg bra likaså, Rickard hittar också en väg till toppen. Sedan brottas vi resterande med att hitta vind. På vår väg ut mot Oknö lämnar den vind som nyss stod. Väl efer rundning vid Oknö är det fullständigt blankt i viken. Ingen tendens till vind uppenbarar sig någonstans. En efter en bryter. Vi hissar svenska flaggan på akterdäck, fattar tag i paddeln och tar kväll. Fler följer efter, och så vitt jag vet har alla brutit. Surt för alla som kom, men sådan är seglingen ibland. Vi får ta nya tag om en vecka igen!

---

Segling 12, 22/8 Dämman Runt

Årets enda segling i sundet kom att bli dagens Dämman Runt. Många kontroller i prognosen dagarna före. Blir det hårt väder? Blir det regn? Blir det åskbyar? Viskades om allt. Bortsett regn före avgång blev det inget av nyss nämnda. Kamratligt drog motordrivna båtar oss ut till Oknö. Vinden helt obefintlig. Seglingsledningen skickade upp en röd-vit "apa". Efter 40 minuter blåses det till start i de första krusningarna som lagt sig i viken. Med en fin skara supportrar släpps så fältet iväg. Vissa har bråttom, andra hade svårt att hitta någon vind att accelerera i. Vi tillhörde den senare skaran. Vi såg konkurrenter göra gissningsvis 2-3 knop medan vi stilla försökte uppleva fart frammåt. Snabbt var vi 300-400 meter bakom en handfull båtar. Bäst såg vi Magnus och Stefan gå, strax efter Stenholm och Bosse. Därefter ett stort glapp till övriga fältet.

Ut till bettys var det halvvind. De flesta provade spinnaker. Vinden ökade till 2-3 m/s. Brant men fin gång ut utan att för den del innebära några större placeringsförändringar. Fältet "stretchades" möjligtvis ut lite och Rickard lämnade den bakre klungan avancerandes frammåt.

Lång läns ner mot Dämman. Vi var ganska klara med att vi inte ville segla platt och gjorde analysen att det blåste bättre ute i sundet. Skar betydligt kraftigare ut än konkurrenter. Tog in mycket. Bra fart. Stabil gång. Inget problem med vågor. Vinden 3-4 m/s. Vi upplevdes ta in på Bosse och Stenholm. Bäst gång hade dock Team Fältsjö. Med stor spinnaker lyckas de under ganska platt gång avancera på undanvinden. De flyttade fram vikt, fick aktern att släppa och gled fram knopen snabbare än övriga fältet. Dämman kom närmre. Vi hade tagit in, men inte så mycket som vi först trodde.

Väl vid Dämman var det en lång kryss mot Bettys igen. Ca 4 m/s och begynnande vågbildning. Mest segling för babords bog men förhållandevis fin kryss. Här hittar vi ett trim och driv i båten som är fullständigt magiskt. Vi tar en otrolig höjd utan att för den delen få böta i fart. Nöter bokstavligen på. Närmar oss sakta fältet föröver men avstådet är långt. Vi får senare ducka Stenholm i en styrbord/babord. Närmat oss Bosse. Nästan kontakt med Rickard.

Framme vid Bettys har lyckats passera röd drake och har Bosse och Rickard 30-40 m framför. Vi inser snabbt att det är halvvind med utamanande spinnakergång i mål. Sannerligen inget drömscenario för oss. Tycker det är knepigt. Går bra till en början. Sedan hissas spinnakern. Brant gång. Strulig för oss. Rutinerade Stenholmar behärskar detta fullständigt och seglar om oss. Så till den grad att de även seglar ikapp Rickard och Bosse. En klunga på tre bildas 30-40 m framför oss. Alla seglar spinnaker, utom vi. Att de bildat en klunga blir vår räddning. De stör varandra. Har brant gång. Lovar. Bevakar position. Vi närmar oss. Precis när det prickrätt blir läge att falla får de ett motvrid. De tar alla ner spinnaker, vi hissar. Närmar oss i lä. Inte förbi någon, men nu är det nära. Ner med spinnaker igen. De tre luffar varandra mot en målgång i lovart. Vi tar sikte lä. Närmre dit. Med minsta marginal kniper vi drakarna, Rickard däremot vinner den 4-båtsduellen. Bekräftat att man aldrig ska ge upp. Viken är utmanande.

Stefan är först i mål men vinsten tar Magnus. Idag var ni outstanding precis som resultatlistan förkunnar. Grattis Magnus till segern men även Stefan och Jonas som vecka efter vecka befinner sig i toppen.

Väl i land får vi nyttiga tips värda att prova nästa gång det blir halvvind. Man utvecklas sannerligen tillsammans!

Noterar också att vi har ytterligare en startande i form av Torbjörn. 11 båtar idag och därmed 19 unika besättningar hittills i årets Torsdagssegling. Konstaterar att Mönsterås är kappseglingens centrum i sydöstra Sverige. Det har alla besättningar del i. Tillsammans gör vi avtryck där andra klubbar kämpar mer att hålla kappseglingen vid liv.

Vi står välkomnande, i år eller nästa år, om du vill kappsegla tillsammans med oss. Finns plats för dig/er också! 

---

Segling 11, 20/8 (Bana: 5-1-5-2-1)

Intensiv seglingsvecka. Först ut kvällens torsdagssegling. Tittade kontinuerligt på Södra Cells vindkraftverk på jobbet idag. Blick stilla. Skrev ett SMS till Maths. "Blåser det något?". "Jodå, det drar lite", till svars. Skönt. Det drog faktiskt lite. Dålig på att bedömma, men säg 3 m/s. Vi räknar in hur många startande. 13 st. Gutt!!! Men så ser vi en båt, en ny som inte synts tidigare i kappseglingssammanhang. En Cumulus. Vi är därmed 14 st. Årets rekord och en fantastisk siffra! Tyvärr fick tävlingen ett abrupt slut för er ikväll efter lättare bottenkänning men kul att ni var med. Lika kul om ni fortsätter i framtiden. Välkomna!
För egen del glider vi iväg bra. Tror på ett längre ben ut i viken. Vi passerar Lilla Flinta, fortsätter kring Nydala-landet på vår väg mot nr 5. Vi ser att kompassen har en kurs omkring 100 grader ut. Ju längre ut vi kommer lyfter det, som mest upp till 125 grader. Där positivt men vi inser att resan över mot Oknö kommer bli tung. Det som lyft blir emot oss efter slag. Nog är det så, men vinden längre ut i viken kompenserar och ledningen är förvånansvärt stor. Oväntat stor. Lång undanvind. Går bra, men ser vind runt och omkring oss men hittar inte rätt. Båtar närmar sig. Håller ut. Ny kryss. Vill åter ut i viken snabbast möjligt för mer vind. Samma nu. Högre fart längre ut. 707:orna närmare nu. Lång läns igen. Vinden lättar ur. 1-2 m/s. Vi blir fullkomligt uppätna av Stefan och Magnus. De seglar om snabbare än tåget. Vi har problem. Spinnakern faller ett par gånger. Ev vind kommer bakifrån. Fler närmar sig. Rickard, Peter. Båda gör det bra. De har hittat finare spår än oss. En sista puff räddar oss. Rundar som trea vilket håller i mål. 
I toppen blir utgången lika retfull som senast. Stefan först över linjen, Magnus vinner omräknat. Med en sekund. Båda gör det bra! Stefan med besättning får leta upp en mätman som är beredd att sänka ert SRS en tusendel. Hade gjort underverk i år.

Dämman runt på lördag. Start 11:00 utanför Oknö färjeläge. Många intresserade vilket är roligt! Ses då!! 

---

Segling 10, 13/8 (Bana: 5-3-5-3-5-2-1)

Första seglingen efter sommarens långa uppehåll. Ett högtryck hade parkerat över landet senaste veckan och kvällen var inget undantag. Svaga vindar och strålande sol. 12 båtar på linjen. Den linjen som jag själv flyttade ut för att få lite mer kryss till Oknö. Där och då, i motorbåten kändes linjen lång. I segelbåten däremot upplevdes den kort för fältet. Men döm av min förvåning när klockan tickar ner sista minuten. Vi ligger vid linjens mitt. Helt ensamma. Med risk för att överdriva en smula startade 11 båtar på lovarts första fjärdedel i grov trängsel. Sedan vi. Det får till följd att vi tyvärr seglar bort oss onödigt långt åt lä då det är lovartsfördel, men nog hade vi tron att fler skulle prioritera fart och fri vind längre ner på linjen. För det kommer alltid bara vara någon/några som kommer iväg bra när en sådan klunga bildas. Resten kommer lida av störda vindar och inblandning av andra båtar.
Seglingen ja. Intressant. Många skiftningar i positioner genom seglingens gång. "Randigt" på banan med stråk av mer respektive mindre vind. Vissa vrid men inte så extrem som viken kan vara. Utan styrkeskiftningarna kom att spela en större roll.
2 st 707:or går loss. Dessa rinner iväg och står oss andra omöjliga att slå för kvällen. Tight dessa inbördes. Stefan först i mål. Magnus först omräknat, med 3 sekunder. Små marginaler.
Tjatigt med små marginaler men plats 5-8 är det 4 sekunder. 4 båtar inom 4 sekunder... Det är kappsegling!

Nästa vecka är det Torsdagssegling samt Dämman Runt, på lördagen. Årets enda segling i sundet vilken räknas som en delsegling.

Medeltalet för året är nu 9,9 startande per segling. Tillsammans kliver vi upp på två-siffrigt! 

---

Segling 9, 25/6 (Bana: 5-1-5-2-1)

Sista seglingen före sommaruppehållet. Sista seglingen innan vi lägger kappseglingen åt sidan och fokuserar på semestersegling. Ett högtryck hade sedan några dagar tillbaka parkerat över landet. Mönsterås var inget undantag. Tryckande värme, soliga dagar och varma, lätta vindar. 3 m/s. 11 besättningar. Fin, lite tight start utanför bryggan. Många båtar skulle samsas om utrymmet. Tror det gick bra. Lång kryss. Inte så mycket vrid, möjligtvis att man längs Oknö kundre dra nytta av lite sydligare puffar och vinna höjd. En trio med Magnus, Stefan och Rickard i 707:or gick loss. Vi strax efter. Därefter IF med Evertsson/Ellström som skuggade fint trots betydligt lägre SRS. Noterar även att Öberg vandrade sig upp i fältet genom några goda vägval. Annars skulle platsförändringarna inte bli så många. Rickard hittade ett fint spår på sista undanvinden och kan genom det segla om Stefan. Trion i toppen dock ohotad och gör det bra.

Resultaten från vårens seglingar. 

Nu byter vi segelställ, tar med oss familjer ut på sjön och släpper kappsegling för en stund. Vi ser över våra båtar. 13/8 17:55 tar vi sedan emot varningssignal som förkunnar att det är 5 min kvar till start.

Ha en riktigt bra sommar. Kanske ses vi viken!
(Utan att behöva ta hänsyn till knepiga vrid)  

---

Segling 8, 18/6 (Bana: 2-5-3-5-3-5-3-2-1)

Dagen före Midsommarafton. Härligt solig kväll. Vinden identisk förra veckan, banan liknande.  Denna gången blev det fin kryss tvärs viken. Kryss från Oknö mot fullsatt brygga vid Segelholmen där tidiga firare bidragit till stilig kuliss av akterspeglar. 5 m/s gissningsvis, men mycket ryckigt och byigt. Kraftiga vrid. 9 besättningar gav sig ut. Snabbast över linjen var Tommy, tyvärr för snabb. Så synd att du blev lite tidig för farten över linjen och positionen var bäst i fältet.
Själva kommer vi iväg bra. Slår vid var vi tror är lay-line. Räknar in en ledning med marginal, då kommer motvridet. Och vindstyrkan klingar av. Två extra slag och det är tight. Halvvind mot Oknö. Vi håller upp för att kunna hissa spinnaker. Känner att vi måste för att hålla jämnt mot snabba konkurrenter. Håller den nätt och jämnt genom fin balans. Sedan kommer tre snabba kryssar. De är ju så korta! Men - vad det skiftar. Man hinner inte avsluta tanken vid att man tagit in förrän man inser att man hamnat efter eller vice versa. Utmanar besättningarna med många vägval och frågor. Pulsen är hög. Momenten många. Tätt på många håll i fältet. Förra veckan var det tätt. Denna veckan var placeringarna 3 till 6 inom 12 sekunder omräknat. 4 båtar inom 12 sekunder. Sanslöst.

Segling är roligt i dessa förhållanden.

Ta er gärna en tur ut till Segelholmen i helgen. Där finns plats - och morgondagen ser numera ut att bli lika fin!

En torsdag kvar nu, sedan tar vi sommaruppehåll. 

---

Segling 7, 11/6 (Bana: 2-5-3-5-3-5-3-2-1)

Hela dagen hade varit blåsig. Tidig på Varvet befarade man att skolavslutningar och väder skulle innebära få båtar. Östen och Tommy däremot visade på annat. De var tidigt ute och förberedde sina båtar. Sedan fyllde det på. 10 st totalt är efter alla omstädigheter suveränt.

Som sagt. Hårdare vindar, tvärs viken. Värre blåste det ändå tidigare på dagen, så det var mest när byarna kom som det friskade i rejält. Då lade sig många båtar. En båt som inte lade sig så mycket och som hittade fin stäm på var Rickard med besättning. Som de hittat flytet. De håller höjden i vinden. Håller farten, kursen. Men framförallt, de seglar båten utan onödigt lut trots att det ibland pep i rejält. När sedan sista lilla benet in mot mål återstod syntes hur de fick problem med spinnakern. Då närmade sig konkurenter. Men med 5 sekunder knep ni vinsten trots nyss nämnda problem. Ni är verkligen inne i flytet. Och det flytet är sprunget ur fortsatt fin segling.

Bakom var det tätt på många håll. Trion i toppen inom 11 sekunder. 11 sekunder! Plats 5-7, alltså en ny trio inom 7 sekunder. 7 sekunder!! Visst är det häftigt! 

---

Segling 6, Kalmarsundsregattan, 6/6 (Bana: 3-5-3-5-1)

Kalmarsundsregattan planerades i år med en start vid Varvets brygga. Beslutet stärktes av en prognos som visade på tuffa vindar och mycket regn. Den prognosen fick sannolikt flera båtar att planera annat än segling denna dag. Vi slog våra huvuden ihop om vilken bana som skulle bli bäst. Tillsammans hittade vi en bana som skulle innebära flera olika riktningar. Tyvärr lyckades vi inte få till någon kryss utan det blev mycket släpp, men så blir det ibland. Lika för alla. 4 båtar lämnade ändå bryggan för tre snabba seglingar. Halvvindsstart. Mycket timing att ha bra fart över linjen, och vara nära den. Sammantaget över dessa tre seglingar gratulerar vi Rickard Andersson i ny besättningskonstellation ombord. Ni höll ihop det fantastiskt bra! Inte minst i segling tre där vinden faktiskt letades sig upp till dagens högsta som ni så fint vann. Grattis säger vi!! En fint, anrikt vandringspris blir ert i ett år (?) i samband med ärtsoppan i höst. 

3 seglingar kvar före sommaruppehållet.

Ses på torsdag igen! Allesammans!

---

Segling 5, 4/6 (Bana: 5-1-5-1)

Man slås av att vi fortsätter ha fantasktiskt väder när vi under några timmar varje torsdag tillsammans utövar väldens finaste sport. Sol, vind, omkring 5 m/s. 13 båtar. Säsongens toppnotering satte av mot Oknö-ström där supportrarna väntade. Vi rundar i topp men tätt uppvaktade av röd 707:a styrd av Stefan Laursen. Denna båt kom att bli kvällens båt att försöka slå. Men det skulle inte bli lätt. Vid några tillfällen tappade de ett par meter, men lika många gånger hittade de fin väg tillbaka. I synnerhet andra kryssen där de trots att konkurenter utmanar dem med olika vägval, hittar sitt spår och rundar först. Sedan, tätt, tätt skuggar Magnus och vi. Alla letar sin maxfart. Alla letar vind bakifrån. Alla lyckas ungefär lika bra. Stefan behåller ledningen seglingen ut och vinner så välförtjänt segling 5. Men vi pratar sekunder. Säsongens suverän Magnus slutar 2:a. Själva, strax bakom.

Vi noterar som sagt 13 båtar. Fantastiskt fint. Tyvärr fick två båtar bryta pga kollision med varandra. Som vi förstått inga personskador. Viktigast är det. Här hoppas vi att dessa besättningar inte avskräcks utan kommer tillbaka. Tråkigt när det händer, men det händer. Förmodligen kommer det hända igen någonstans i fältet. Man lär sig något.

På lördag är det Kalmarsundsregattan. Vanligtvis seglad i Kalmarsund. I år, tar vi hänsyn till rådande läge och förlägger den i viken. 3 seglingar. Tyvärr visar prognosen på lite busigare väder. Vi siktar ändå på fina seglingar. Klä er varmt. God matsäck och start redan 10:00 i viken. Notera den tiden.

Vi ses!

---

Segling 4, 28/5 (Bana: 5-1-5-1) 

Fortsatt lyckligt lottade med fint väder. Solen sken. Lätta vindar. 2-4 m/s, perfekt rikning. Kryss från Varvet till supportrarna vid Oknö-ström. 11 besättningar.

Fin, lång startlinje. Flera båtar kommer iväg fint. I synnerhet 707:orna med Stefan och Magnus. Vi skuggar, precis som ett par båtar till. Slår mot Oknölandet. Seglar för babord. Tänkte och ville slå ut igen men det bara vrider med. Vi seglar därmed parallelt med Oknö. Båtar längre ut går bra. Mycket bra. Inte nog med att vi hamnat illa till så kommer grundet vid Oknöström. Går innanför och lirkar oss förbi. Gav bra utfall att behålla lugnet och tugga på, det såg värre ut nyss, men flera har navigerat sig bättre i de knepiga vriden. Därefter hittar vi rätt ofta. Ser vinden. Kommer i fas med vriden. De två 707:orna hävdar vi oss inte med. De gör det båda bra. Men, vi tar med oss att avståndet inte rann iväg.

Riktigt kul att se "Den röda draken" åter på banan! 

Noterar också att det kvinnliga deltagandet i besättningarna ökar. Repressenterade i fyra besättningar senast, ikväll tre. Då styrelsen just nu lyfter frågan med hjälp av Smålandsidrotten hur vi kan locka till mer jämlikt deltagande är det kul att se. Vi får hoppas att trenden håller i sig.

Arbetsdag nästa onsdag. Kappsegling torsdag och lördag. Deltar man vid alla tre tillfällena blir det ett äkta "hat-trick". Det siktar vi på.

Vi ses!

---

Segling 3, 21/5, Klubbmästerskap

Kristi Himmelsfärdsdag. En riktigt härlig sådan. Solen strålade, molnfritt och en precis lagom vind, 3-6 m/s. 12 (!) ekipage slöt upp, verkligen gott att se. Seglingsledningen släppte iväg oss från bryggan. Riktningen perfekt för detta. Kryss till Oknö-ström, 2 varv. 3 seglingar. 

Den nämnda vindstyrkan gjorde seglingen optimal för de allra flesta. Den ger ett lagom tempo att hitta manövrarna och ger likaså alla båtar god chans att hävda sig med avseende på sitt SRS-tal.

Säkert blir det ändå tight ibland. Flera båtar nära varandra. En klunga i starten. Kanske en rundning där fältet trycks ihop. Kanske flera styrbord-babordsitationer. Någon tycker det är lite stressigt, en annan skrämmande medan någon är oberörd. Oavsett är det gemensamt för de alla att man utvecklar sig, lär känna sin båt och flyttar sina gränser. Ofta omedvetet.

Magnus korades välförtjänt till vinnare. Tre spikar. Imponerande stabilt seglat rekt igenom. Kul att se ett nytt ansikte i besättningen. Vänder mig direkt till dig. Hoppas du tyckte det var kul och att vi får se dig i 707:an fler gånger. 

På många ställen tight i resultatlistan och vid inbördes placeringar i de olika seglingarna. Ibland retfullt nära. Se resultatet nedan.

Nu är det sista sjösättningshelgen som kommer. Därmed fylls hamnen upp, vagnar rullas undan och sommaren därmed invigd.

Ta hand om er alla - på återseende nästa torsdag.

Resultat Klubbmästerskap

---

Segling 2, 14/5, (Bana: 2-4-5-2-4-5-1)

Ny segling. Lite kallare, ändå fint väder. Några suckade över svaga vindar, andra drog en suck av lättnad. 8 ekipage seglar ut. Det vänder totalt. Samtidigt som en handfull eldsjälar blåser igång till tävling ökar vinden markant. Ryckigt, västligt, 5-9 m/s. Banan - även denna vecka imponerande perfekt. Kort första kryss. Tommy förtjänar att lyftas. Fältets finaste start. Ensam ombord. Man slutar inte att beundras av att du alltid ställer upp. Vi rundar tätt följd av Tommy, därefter ett knippe 707. Lång läns efter Oknölandet. Fin sättning. Vi drygar ut. Men! Sedan kommer vinden bakifrån. Alla tar in. Främst Magnus. Ny kryss. Hittar flytet. Åter lång läns. Nu har många det besvärligt. Oturen grinar Stefan i sin 707:a illa. Kicken ryker. Båten kantrar och spinnakern - svår att få ner. Viken utmanar idag. Rickard med ny gast seglar klockrent. Hittar fin väg fram på kryssen. Kniper 2:a platsen. Citat: "Allt höll". Härligt att se dem studsa tillbaka. Välförtjänt. 

Fikat inte som förra året men en trevligt med en slät kopp kaffe.

Nästa vecka, Klubbmästerskap. Torsdag, 3 seglingar i viken. Första start 13:00. Totalen blir segling 3 i Torsdagsseglingen.

Blir vi tvåsiffrigt antal startande? Jag tror det.

---

Segling 1, 7/5, (Bana: 5-2-5-2-1)

Nytt år, ny säsong, ny torsdagssegling!

Det är svårt att inte beröra den osäkerhet som Coronaviruset bidragit till. Våren gav många frågor. Hur blir det med seglingen? Kommer den genomföras? Hur många kommer delta? Kommer ostkustens seglingscentrum slockna?

Mycket resonerande, mycket stöd från Svenska Seglarförbundet, många justeringar i arrangemanget och mycket information senare har vi precis genomfört premiären. En premiär som seglades i en solig och till en början blåsig kväll. Vinden från SO inledde omkring 5-6 m/s men avtog nog till 3-4 under kvällens gång. 9 besättningar, precis som vid förra årets premiär radade upp sig. Start vid bryggan. Fin linje. Vi glider iväg bra. Bäst glider nog röd 707:a styrd av Stefan som trots en inledande hårdare vind skuggar draken utan att släppa greppet. Magnus och Peter strax bakom. Vinden lägger sig en aning. Magnus, även han i en 707:a går bra på undanvinden. Tar in. Andra kryssen en trio. Peter skuggar. Denna kryss ger många skiftningar. 707:orna går bra. Vinden lättar lite. Några byar håller oss kvar i toppen. Tuff, tight och jäkligt utmanande segling. Varje manöver räknas. Ny läns, seglingens sista. Vi tror nog tåget gått. De kommer vara för snabba. Men precis lika mycket som de överraskat och hängt med drakarna på kryssen när det blåst, lika mycket förvånar det att draken hänger med på undanvinden när det lättat lite. Trion rundar lika tight, direkt uppradade. I mål blir det en kamp mellan Stefan och Magnus. Stefan korsar linjen någon meter före Magnus men förlorar omräknat med 4 sekunder. 

Ett stort tack till alla besättningar för föredömligt agerande kopplat till den besvärliga situation som råder. Tillsammans gjorde vi detta till något bra. Alla räknas. Allas bidrag räknas.

Ryktet säger att vi blir några båtar till nästa vecka.

--

Resultaten

Skribent: Joakim Lönnbom
E-post: Adressen Gömd

Klubbens korta info:

12/5: Torsdagar genom SWE376

11/5: Seglarskola!

5/5: Lediga båtplatser

4/4: Städning, Varvet 16/4 09.

11/3: Ställplatser på Varvet

10/3: Fakturorna postade

10/3: MSK-nytt

10/3: Kalendern -22 för utskrift

3/3: Uppdragsbeskrivningar

3/3: BBK på Segelholmen

3/3: Båtbottentvätt

16/2: Årsmötesprotokoll. inlagt

14/2: Mäktig bild på Varvet

23/11: Ambition 2021 & 2022

23/11: Försäkra båten

22/11: Dagordning Årsmöte -21

22/11: Styrelsens årsberättelse

16/11: Svartöleden besiktad

16/11: Kranen besiktad

1/11: SWE376 summerar

13/9: Grattis Rickard & Toffe!

13/9: Torrsättning 2021

13/9: Vår ordförande fyller 50!

6/9: Missat Nattorienteringen?

6/9: Grattis Team Björkenäs

2/9: Dämman runt

17/8: Nattorientering 4/9

4/7: Parkering på hamnplan

1/7: Följ kappseglingarna

22/6: Allas vår pärla

22/6: Protokoll medlemsmöte

20/6: Grattis Stefan & Jonas!

6/6: Resultat i premiären

31/5: Kvällsbryggan otrolig!

19/5: Seglaskolan 2021

19/5: Svartöleden besiktad

19/5: Bänkbord till Holmen

13/5: Hushållsavfall

12/5: Segelholmen utvecklas

12/5: Våra sociala medier

8/5: MSK städade vår kust

6/5: Ingen sjösättning i år?

27/4: Torsdagsstarten flyttad

24/4: Lyftvajrar bytta

12/4: Sjösättning 2021

16/3: Avgifter 2021

15/3: Fakturorna har skickats

10/3: Styrelse & kommittéer

9/3: Avgifter 2021

9/3: MSK-nytt 2021

3/3: Se bilder från haverilyft

28/1: Följ årsmötet!

25/11: Prel program 2021

10/11: Årsmötet inställt

13/9: Vinnare av Nattorientering!

12/9: 6 båtar nattorienterar nu!

3/9: Smål. cup för jollar i Växjö.

3/9: Tour de Småland inställt -20.

1/9: Följ vår Facebook.


Vi har Swish!

123 085 49 76

Swish

---

Följ oss på Facebook!

Postadress:
Mönsterås SK - Segling
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Besöksadress:
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Kontakt:
Tel: 0768329647, 0702560821
E-post: monsterassegelklubb@...

Se all info