Hoppa till sidans innehåll

Torsdagsseglingen genom SWE 376

01 JUN 2019 12:55
Joakim på Drake SWE376 skriver några rader om respektive torsdagssegling.
  • Uppdaterad: 24 MAJ 2019 12:55

Segling 15, 21/9, (Bana: 1-5-1-5)

Säsongsavslutningen kunde knappast varit mer värdig. Solen värmde. Vinden stabil på 3-4 m/s, i en riktning som gav lång fin kryss från våra supportrar vid Oknö-ström till Varvet. 13 båtar till start. En perfekt lagd bana av seglingsledningen. En fin startlinje.
För egen del är vi rädda att hamna för långt ner i lä på linjen då vi vet att ett slag skall genomföras snarast för Oknö-landet. Dock var intresset för lä-start lågt och vi blir de som hamnar längst ner. Bra fart över linjen. Tittar omgående möjligheten till slag. Nja, kommer nog inte förbi. Avvaktar. Ska vi gå innanför grundet vid restaurangen? Känns inte heller bra. Då kommer läget. Liten vindökning, liten sänka. Slår på den och ser oss tryggt passera styrbordsbåtarna. Här grundläggs seglingen. Vi hittar ett fint flyt i de vrid som finns. Hittar ett bra trim. Pratar mycket om var vinden står bäst. Läns. Här är nyckeln att hitta mest vind. Fortsätter snacka. Hittar den ofta. Nytt varv. Vi försöker hitta bra spår centralt för att vid behov välja kant. Går bra i mitten. Låg risk. Bevakar på håll. Får äran att passera målet som segrare. 

Samling i klubbstugan. Traditionsenlig ärtsoppa. En liten punsch. Frågade klubbens hedersmedlemmar, de som varit med längst, när traditionen startade. Fick inget klart svar. Måtte den leva för alltid. Enkelt men mycket gemytligt. Väl ordnat, som alltid. Sören delger oss resultatet för kvällen. Ordföranden tar vid, fyller på med prisutdelning för säsongens tävlingar. Bosse tar totalsegern och Kalmarsundsregattan. Rune kniper Dämman Runt. Vi, Klubbmästerskapet. Applåderna ljuder däremot lika starkt för alla startande. Som sig bör!
Ordföranden, Peter Johansson, en sällan skådad eldsjäl för kappseglingen i klubben och regionen fick ta emot en gåva från kappseglande besättningar för sitt arbete. Hoppas du njöt av applåderna som du så väl förtjänade.

Nu börjar säsongen lida mot sitt slut. Tour de Småland kommer till oss imorgon. Ta er ner och njut av publiknära segling. I övrigt kommer hösten, båtar skall upp, man laddar batterierna för att till våren vara taggad för en ny kappseglingssommar.

Vad passar bättre än reprisen av ett fyrfaldigt hurra för segelsporten.

Den leve! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!!!

---

Segling 14, 14/9, (Bana: 6-4-6-4)

Årets näst sista segling. En lördageftermiddag som bjöd på friska vindar. Prognosen hade tidigare pekat på det. Gissar västligt om 6-10 m/s. Blir gärna lite ryckigt då. Idag ändå ganska måttliga vrid. Vindens styrka växlade, men inte på det ryckigaste viset utan i längre intervall.
En fin lagd start skickade iväg fältet. Blåste ganska friskt i startögonblicket. Hade sträckt upp riggen lite på land. Skickade ner storen lite i lä på skotvagnen, sträckte ut cunningham och försökte styra på lite inslag för att kunna styra bättre. Hittade en bra inställning. Hon styrdes snällt i vinden. Väljer ett centralt spår. Minst risk. Rundar först. Väljer sedan att korsa viken på länsen. Lite synd att vi inte noterade den friskare vinden som låg kvar vid Oknölandet. Claes uppfattade det och närmade sig. Ny kryss. I ledning väljer vi åter en central väg. Ger kontroll och mindre risk att segla bort sig. Fortsatt bra fart. Ny läns. Fin sättning. Fin fart. Kvar återstår en lång kryss till Varvet. Centralt igen. Säkert slår vi någon gång för mycket men vill inte ge oss av åt något håll. Strax bakom noterar vi en tight kamp mellan tre drakar och en 707. Jäklar vad skoj det är när det blir en sådan racing. Varje manöver räknas. Likaså planering för sin position. Hur skall vi mötas? När skall vi använda ett styrbordsläge? Team Peter drog längsta strået. Därefter Team Rune som seglar på två. Bra jobbat!

Nästa helg laddar vi för årets avslutning. Hoppas seglare, funktionärer och publik möter upp på kalaset. Det bjuds, mot en blygsam kostnad på ärtsoppa. En tradition längre än mitt medlemskap i klubben. När serverades första soppan? Någon rutinerad som vet?

Hoppas verkligen vi syns! Varmt välkomna!

---

Segling 13, Klubbmästerskap, 7/9 (Kryss-läns, 2 varv)

Årets klubbmästerskap inleder de tre avslutande lördagarna i Torsdagsseglingarna. Klubbmästerskapet avgörs i tre seglingar. Totalplaceringen flyttas sedan över till delsegling 13 i Torsdagsseglingarna.
Prognosen pekade på en ganska blåsig dag. Vind blev det. Dock inte mer än att det kunde bli tre fina seglingar. Noterar att vi 2019 har haft tur med vädret. Ofta sol. Höjer intrycket av segling. Möjligtvis om vädergudarna ville tillmötesgå vindar längs viken snarare än tvärs.

Första seglingen: Startar nere i lä, sista minuten av starten blev det fördel där. Kommer iväg bra. Bäst iväg är nog Bengt. Kryssarna är korta och intensiva. Tror Bengt rundar först följt av Laursen. Vi strax därefter. Läns. Ser att det står betydligt mer vind utåt än innåt i viken. Hämtar den, går bra. Ny kryss. Bengt får bryta. Haveri på masten. Tråkigt. Haft ett motigt 2019 med materialet. Samma visa på Dämman Runt då de ledde så fint på upploppet. Åter till seglingen. Laursen kvar i toppen. Ny kryss. Börjar bra. Vi ska inte bli annat än tvåa. Laursen är svår att komma åt. Men! Andra hälften av kryssen är knepig. Kraftiga vrid. Vi kommer i ofas. Lika mycket i ofas som vi är, lika mycket i fas är Bosse som tagit dem precis rätt. De har avancerat kraftigt. De är förbi. Surt. Läns nu. Åter vind utifrån tycker vi. Skär lite mer. Får betalt. Närmar oss Bosse. Har chans. Ser till att ha tryck i seglen. Korsar linjen i vad vi tror är någon meter före. Den får ni bjuda på i 386 efter alla gånger ni seglat om oss i år. Segern till Laursen. Stabilt seglat.  

Andra seglingen: Vinden har ökat lite. Till vår fördel. Draken gynnas. Så även vi. Minnet sviker lite från seglingen, men minns att det var en segling när det känns som saker går lätt och man träffar rätt. Ett läge när segling känns enkelt fast man sällan minns receptet för att återupprepa det. Kniper vinsten. Claes gör det bra, seglar upp sig, förbi flera, kniper andraplatsen, hårfint. 

Tredje seglingen: Seglingarna har varit tighta så även denna. Kommer iväg bra. Bosse kommer iväg bättre. Laursen fint likaså. En tight trio. Bosse hittar vind första länsen, åter längre ut i viken. Får bra betalt. Drygar ut. Ny kryss. Kan vi hålla andraplatsen. Ser bra ut men Laursen vägrar släppa. Ständigt någon/några båtlängder bakom. Kan stå oss dyrt om de seglar förbi. Får några extra meter via lyckosamt vrid i slutet av kryssen. Behövs. De är otäcka på länsen. Vinden håller i sig, hjälper oss, i mål som tvåa.  

Sammanfattningsvis: Finns en hel del. Tror Team Bo Olsson säkrat 2019 års Torsdagsserie även om de väljer att följa det två avslutande seglingarna från land, gud förbjude dock. Inget annat än en fantastiskt bra säsong. Grattis grabbar!
Vilken träning det är att segla tvärs viken, i lite vind. Det tror jag Peter och Anna kände av. Ingen tid till återhämtning när man saknar en ordinarie besättningsmedlem. Men man utvecklas. Man slipar på manövrar, flyttar sina gränser.

Avslutningsvis: Vilken fin bana seglingsledningen gav oss. Fina kryssar. En bra startlinje. Lagom längd. Medan andra klubbar får starta sina kvällsseglingar själva eller avsätta en besättning är vi bortskämda med personer som återkommande ställer upp och ser till att vi alla kan få vara med och tävla. En eloge till er alla!

Resultat

---

Segling 12, 5/9 (Bana 5-4-5-4-2)

Eftermiddagen bjöd på en riktig skur med en häftig vindby. När det var dags att segla hade den dragit förbi och lämnat efter sig lätta vindar, ca 2-4 m/s. Start och kryss mot Oknö, två varv. Vilken segling! Minst sagt omväxlande. Minst sagt stressiga ben, tvärs viken. Vågar påstå att många under någon del av seglingen ansåg sig ligga på pallplats men likaså falla tillbaka. Första varvet skuggar vi toppen. Tight på länsen. Framför oss rundar gissningsvis 5 (!) i bredd. Har knappast sett något liknande. Vi som kommer strax efter och har saktat in för att få bättre position smiter med härlig marginal om dessa båtar som ligger tägg utan större förmåga att manövrera. Kryss upp igen. Kanon till en början. Till och med kvällens tvåa, Bosse får ducka oss. Vi väljer babordskanten. Inte, med stort I, bra val. Trögt... Nu skall vi närma oss märket för babord. Ducka, slå, ducka och slå... Plågsamt. Avslutningsvis halvvindar mot mål och även där har vi svårt med trimmet. Hittar inte drivet. Tappar.
Viken kan vara grym när man hamnar i ofas med byar, vrid och konkurrenter. Man blir liksom straffad i kvadrat som matematikern skulle sagt. Så kändes det idag.
Noterar att att Team Rickard vann. De hade sannerligen ingen dans på rosor till den positionen. Man ser vikten av att aldrig ge upp!
Kul att vi åter är 15 båtar! Vi får snart bredda viken om vindriktningen står sig :)

Ses på lördag! Start 13:00!

---

Segling 11, 29/8 (Bana 6-5-4)

Prognoen skrämde oss med åska och regn. Istället en otroligt fin kväll. Säkert drygt 20 grader och en härligt solig afton. Vinden omkring 2-4 m/s. Vi startade utanför Segelholmen. Osäker vem som lade banan, men kanske en av säsongens mest lyckade baserat på vindriktning. 
Utmaningar skulle det bli. Mycket stråk, små byar och en hel del vrid. Klassiskt Mönsteråsviken en sensommarkväll alltså. Själva startar vi bra, längst ner i lä. Tar ett tidigt slag över till babord. Får ducka någon båt som kommit iväg bättre men tar en ganska central väg mot märket. Fördelen har varit på babordsidan. En sida vi kunde valt med tanke på vår start men når ändå märket som nr 3. De som valt styrbordskanten får bekymmer med svagare vindar och ofördelaktiga vrid och hamnar snabbt efter. En brant slör nu efter Oknö-landet. Ska man göra en båge ut i viken och hitta renare vind eller närmsta vägen intill land med risk för lä? Även här väljer vi en medelväg. Evertsson/Ellström väljer underbågen och blir nog benets komet. Snart nere vid Hansöholm och det har tightat till sig i toppen. Det är flera om det. Mest för babord mot målet utanför Varvet. Vi tar det långa benet tidigt för babord och seglar därmed nära norra landet. Stenholm och Johansson väljer ett spår centralt i viken. Länge var vi övertygade om att de dragit vinstlotten och att plats 3 skulle bestå. Viken ville annat. Vi får fart, höjd och ett läge att slå. Samtidigt, de sänker där ute, tappar fart, får problem med Lilla Flinta. Vi slår på Stenholm och skaffar oss, som vi ser det, bästa taktiska läget för att behålla den mot mål. Vet att vi kommer kunna utnyttja styrbord en gång till vid behov. Mållinjen närmar sig fort och vi fick äran att korsa den först. Som det gladde oss! Var ett tag sedan sist. Visst hade det varit retfullt om Team Laursen tagit tredje raka.
Eftersnacket kom sedan att handla om Stenholmarnas kyla. Minns jag skrek till dem före utseglingen att de alltid ser så lugna ut. Fick ett snabbt kvitto. Med fin fart seglar de rakt över storgrundet. Där mäter vattennivån ca 0,7 m. Om de lutade tillräckligt eller passerade det precis vid sidan får vi inget svar på. Mönsteråsarna fascinerades. 

Nästa vecka, sista torsdagen, därefter tre lördagar.

---

Segling 10, 22/8 (Bana 5-4-5-4-5-4-2)

Fint sensommarväder, lite ryckiga vindar omkring 4-7 m/s. En lång fin startlinje, med viss läfördel. Den försökte vi utnyttja men fick en handfull båtar i lä. Värt att uppmärksamma, säsongens ohotat bästa start stod 707:an och Team Rikard för. Som vi uppfattar det, tar de risken med en babordstart vid lämärket, hittar luckan och ger sig själva ett fantastiskt utgångsläge. Lyckas man får man nästan gåshud. Stiligt! Vi andra kämpade för att hitta luckan för slaget som skulle ta oss för babord upp mot märket.
En bana tvärs viken blir intensiv i ryckiga vindar. Kvällen var inget undantag. Länsen blev en brant slör och vi, i Tomas frånvaro, testar utan spinnaker. Sparar manövrar, ger bättre höjd. Gick bra när vinden nådde sin topp men tappade mellan byarna. Kryssen blev tyvärr ingen kryss, snarare en bidevind med marginella förändringar.
Det som sedan skulle bli en lång halvvind mot märke 2 blev knepigare än befarat. Då vi fick låta spinnakern förbli ohissad fick vi trimma stor och genua. Även här bra i byar men mellan dem... Usch! Team Bengt, mästare på brant spinnakergång 10 m bakom. Inget drömläge. Vi försökte hålla dem i lä, se om vårt lovartsläge kunde ge dem besvär att hålla kurs och spinnaker. Tyvärr. Fick snabbt resignera. Vinden avtog och spinnakerseglande båtar tog in, främst ordförande med besättning. Dock inga fler placeringsförändringar.
Återigen fantastiska 15 båtar. Alla båtar betyder mycket och är uppskattade på startlinjen. Likaså den trogna skara som följer oss vid Oknö-ström.
SWE386 förtjänar en hyllning. Vilken säsong ni gör! Prenumerant på pallplatser!

Väl mött nästa vecka! 

---

Segling 19, 15/8 (Bana 5-3-5-3-2)

Via ett fint tal fick vi under Drak-SM höra att vi nog är sveriges draktätaste klubb - per capita. Uppradade på startlinjen idag var det 15 st kölbåtar. På tal om per capita. Frågan är hur många städer/klubbar och föreningar som slår det? Hur kommer sig då detta? Anledningarna är säkert flera, liknande SRS-tal, omväxlande resultat, en härlig gemenskap och framförallt - att vi erbjuds en fika på balkongen som avslutning varje kväll. Är övertygad om att den knyter samman seglare och ger en helhet där en torsdagskväll är så mycket mer än bara kappsegling. Med detta sagt vill jag passa på att tacka alla ni om bidrar till varje seglings "eftersnack".
Åter till kvällens segling. Vi i 376 hade sent bestämt oss för att inte vara med. Maths var uppsatt på skadelistan så vi skulle åka ut och följa kvällens segling ifrån en motorbåt. När jag kommer ner till Varvet vid 17:15 händer något. Man disskuterar banan, båtar förbereds och segel prasslar. Svårt att inte bli kappseglingssugen. Försökte hyra in någon för att ställa upp men tiden var för knapp - kör själv. Har aldrig kappseglat draken själv. Glider ut, rullar ut genua, hissar stor. Lagom ute till förberedelsesignalen. Hittar en start strax i lä om mitten. Lite blyg men bra fart. Väljer babordsidan upp på den korta kryssen. Går bra där, får segla ostört. Döm ändå av min förvåninng när jag rundar märket som nr 4, endast Bengt före av drakarna. Vad kul! Läns, och här kommer det som visar sig vara omöjligt utan spinnaker, att inte bli omseglad. Lyckas saxa genua och stor men det hjälper inte. Ett par båtar glider nu förbi. Jäkligt surt, men högst naturligt. Ny kryss, väljer styrbordssidan, går bra även där, oförändrat uppe vid sista kryssen. Typiskt, läns igen. Flera båtar närmar sig. Sedan halvvind och kort kryss i mål. Man blir påminnd om vikten av att vara en besättning, gärna en samkörd sådan, men man lär sig något av testa sina gränser. Två båtar inom 3 sekunder före. Surt sa räven.
Såg att Stefan Laursen segrade - i en för kvällen stenhård 707-klass tätt följd av Bosse och Rickard.

Vill avsluta med att skicka vidare uppmaningen till alla som tycker kappsegling i kölbåt är kul i vårt närområde. Vi är flera som senaste åren flyttat upp en kölbåt till Mönsterås för att kunna delta på kvällskappseglingen. Skulle det fungera för dig/er bör ni överväga. Viken är liten, balkongen vi fikar på likaså. Men! Det finns plats för fler. Välkomna!

---

Segling 8, 27/6 (Bana 4-5-4-5-4-2)

Sista seglingen före "sommaruppehåll". Soligt och härligt sommarväder. Lättare vindar, ca 3 m/s, som efter ett vrid under sena eftermiddagen kommer utifrån viken. Banan blev således kort med få slag på kryssen. Mycket mer seglande för styrbord på den korta vägen mellan märkena. Därmed också en lovartsfördel i starten. Har aldrig varit bekväm med att välja positionen längst upp i lovart vid start. Blev därför inte så nu heller, men väl i den regionen. Positionen bra men när vi skall rulla ut förseglet kärvar rullen och vi får springa fram och rulla ut för hand. Kostsamt och Bosse som ligger precis i lovart får bättre fart och glider iväg. Likaså får vi svårt att accelerera mot Magnus som vi har i lä. Retfullt. Seglar ändå väl och rundar 4:a. Gör en bra slör tillbaka. Blir få omkastningar på såväl slör som kryss då det är vindriktning och längd på banan inte ger så stora möjligheter. Istället blir det via den långa länsen till boj 2 som det skall bli knivigt med vägval. Peter och Christer väljer att gå långt ut i viken. Vi gippar flera gånger i mitten, Bengt väljer ett rakare spår efter land. Under resans gång växlar det mycket vilken väg som upplevs som bäst, men visar sig nog ha blivit relativt jämnt. Kort kryss i mål.
Noterar från kvällen en taktiskt klockren sista kryss av Bengt som nyper en placering precis på mållinjen. Lägger också märke till nya gastar runt om vilket är kul! Bosses fina segling i år, jämn och alltid i toppen lyfter vi också fram.
Nu kommer sommaruppehållet lägligt. Låt oss lista ut hur en rullgenua är uppbyggd. Har nog inte krypit så långt fram i båten..
På lördag är det 90-årsjubileum. Trevligt, och vilken fin väderprognos!

Ps. Pratas om segling här helgen före NM/SM för att känna på sundet och segla in båtarna efter sommaren. Ha helgen i åtanke. Läser någon deltagare från annan klubb, är ni varmt välkomna. I synnerhet om ni bjuder på lite tips och trix.

Er vi inte träffar i juli - ha en bra sommar!

--

Segling 7, 20/6 (Bana 5-2-5-2)

Dagen före midsommar. Fint väder, och ca 4 m/s som drar in längs viken. Två varv till Oknö-restaurangen. Bästa möjliga bana utefter vindriktning. Visar sig dock bli mest segling för styrbords halsar. Vi kommer iväg förhållandevis väl. Några båtar startar lite bättre i lovart. När vi inser att de ligger närmre linjen än oss är det bara gasa. Ett långt ben ut ur viken där vi resonerar att vi tar slaget mot babord så sent som möjligt om vriden tillåter för att hitta luckan mellan styrbordsseglande båtar. Likaså för att underlätta bedömningen av layline för ingång till märket. Vi har häng, rundar som 4:a. Bengt är den som gått bäst, därefter är det ganska tight. Lång slör där vi skapar oss kontakt med täten men bromsar inför rundning för att undvika att behöva hamna utanför och ge plats till Christer. Snabbt slag efter rundning och därmed det långa styrbordsbenet först. Vi upplever att vi plockat in på Bosse och Rune lite. Ganska händelsefattig fortsätting och strax en avslutande slör. Här får vi kontakt med Bosse, väljer när vi väl lyckats störa deras vind att falla ner på honom från lovart för att ge dem problem med spinnakern. Tyvärr tappar vi trycket i vår och ser honom få de där fina meterna som behövs för att hålla undan.
Vi gratulerar Bengt till vinsten. Lider lite med Stefan i 707:an som enligt hörsägen skall gjort en kanonstart i lovart, vänt om på enskild återkallelse utan att ha varit över. Mest lider man dock själv efter att ha läst resultatet. Ser oss slagna av Evertsson/Ellström i sin IF med 2 sekunder. Små marginaler och man blir plågsamt medveten om att varje manöver räknas.
Nu laddar vi för midsommarafton. Misstänker att många seglare kommer synas på Segelholmen under morgondagen. Är det någon som inte lagt planen - Kom dit!

--

Struken segling, 13/6 (Bana 4-5-1-4-5)

En go' kväll på Varvet. Vädret har spruckit upp efter flera regniga dagar. Vinden vid start ca 2-3 m/s. Vi startar utanför Varvet och kryssar ut i viken. Det är luriga förhållanden. På sina håll avtar vinden, på andra håll står den fint. Vi kommer iväg bra, seglar för babord ut till Stora Flinta. Bengt och Magnus går med. Känslan är att vi är rätt på banan. Vi följs åt en stor del av kryssen upp. Stefan ansluter, har seglat fint. Sedan sker det som så ofta händer i vår trånga vik. De som haft svårigheter på styrbords sida av banan får en väldig fart. Anförda av Bosse seglar de upp sig. Claes har också hittat rätt på den kanten. Väl uppe vid märket är det ganska tight, många båtar har samlat ihop sig. Skulle gissa att Peter leder tillsammans med 707:orna Magnus och Stefan. Minnet sviker lite. Peter tycks ha gjort en fin ingång till märket och seglat upp sig.
Efter en lång avledare är det dags för undanvind. Men undan går det inte. Det har stillnat ut. På sina håll så nära stiltje man kan komma. De som håller spinnkaern fylld glider iväg, främst de som valt att följa land. De som valt vägen ut i viken får böta mycket. Själva gick vi bra efter land. Maths tycker att vi skall gippa ut i viken, själv är jag tveksam. Vi gör ändå så och får en fin fart, bara någon knop men väl en fart som gör att vi tagit in och seglat förbi några.
Vet jag refererade till Sven Nylander och 4:e plats, så även idag, trodde vi, efter att man kortat banan. Istället bestämdes att ge alla DNF som deltagit. Surt sa räven. Men tävlingen får aldrig bli större än glädjen, även om jag är den förste att erkänna att tävlingen är stor ibland :)
I övrigt mycket fint ordnat av många inblandade för att hylla min pappa och gast, Maths som dagen till ära fyllde 60 år. Flaggan var hissad, bakelser serverades och en personligt komponerad visa sjöngs för honom. 
Minns att jag frågat honom i veckan om han önskade segla på sin dag.
- "Självklart, det är så roligt, så det vill jag inte missa".

--

Segling 6, 6/6 (Bana 4-2-4-2)

Hemkommen på nationaldagen efter delsegling 6. Ett svårslaget fint väder. Till perfekt väder adderas en perfekt vindriktning vilket gav en kryss i vikens längdriktning varpå kryssens längst möjlig.
Vi startar utanför Varvet via en startlinje som är fint lagd, om än inte så lång. Vi startar på mitten/lä och hör hur flera samlats i lovart om oss. Enskild återkallelse hissas och vi misstänker 2-3 båtar över linjen. Själva fick vi en godkänd start även om Bosse nöp den plats vi själva planerat att få. Det vrider en del, fram och tillbaka. Vi fokuserar dock på att få lite längre ben till en början för att komma ifrån fältet lite, på bekostnad av något med/motvrid. I stort fungerar det bra men vi hamnar ändå i tight kamp med ett par drakar och 707:or. Väl uppe vid kryssmärket summerar vi en kryss där vi kämpat med höjdtagning men nöjda över fart och utveckling. På den långa länsen nu väljs lite olika vägval. Några väljer en plattare gång, andra ut i viken med bättre skärning. Vi väljer en plattare gång då vi tycker det drar efter norra vikens kant. Hittar en bra fart, men Peter hittar ännu bättre och nyper innerposition på oss vid märket. Vi bromsar upp för att inte hamna utvändigt, rundar upp och gör ett snabbt slag. Vilken lycka! Detta blir vår nyckel för att segla upp oss några placeringar. En fin andrakryss där vi faktiskt för en stund är bästa drake. Bosse däremot som vi precis seglat om, är trygg i sina vägval och visar sig återta platsen som bästa drake väl uppe vid märket. Själva strax bakom. I toppe finner vi Magnus och Stefan i sina 707:or som inte ger oss någon chans till upphämtning. Strålande seglat båda! Sista undanvinden har fältet glesat ut sig och den blir förhållandevis händelsefattig. Likt Sven Nylander hamnar vi 4:a omräknat. 
Vill passa på att lyfta fram Tommy och Rickard som startar ensamma i respektive båt. Härlig inställning! Likaså IF-seglarna Evertsson/Ellström samt premiärseglande Thomas som placerade sig högt efter sammanräknad tid.
Nu - Smörja in sig i "efter-solkräm".

--

Segling 5, 30/5, Dämman Runt

Ganska fint väder möter upp seglarna på Varvet. Vi vet att vinden skall öka men ingen kunde nog förutse utgången. Mer om det snart.
Vi börjar med en start vid färjeläget. Visar sig bli en halvindsstart ut ur viken. Många båtar kommer iväg bra och följs åt ganska tight ut till Bettys där kappseglingen viker norr ut mot Dämmans fyr. Det som nyss var 5-6 m/s har nu på kort tid blåst upp till 8-10 m/s. Kan låta lite, men då sjön pressar på genom Kalmarsund bildas Sveriges kortaste vågperioder (?). 707:orna får när de surfar en otrolig fart och går fint på den långa länsen upp mot Dämman. För egen del noterade vi ca 9,5 knop bitvis, men hörde de som mätte en bit över 10 knop. Laursen i sin 707:a rundar upp först därefter några drakar samt Rickard i sin 707:a. Vinden ökar, gissar på ca 12 m/s och vi har en känsla av att vi parrerar sjön bra. Vi vet om att våra konkurrenter är vassa i sjön men vi hävdar oss bra och tycker för en stund att vi tar in på vissa. Allt eftersom fortsätter vinden öka, det talas om 16-18 m/s av de som har instrument och nu visar sig sundet från sin sämsta sida. Det frestar på båtar och besättningar. 707:orna har det jobbigt och stampar i den korta sjön. Drakarna är mer förlåtande men påfrestningen är stor. Vi noterar såväl mastbrott, brustna vant, roderhaveri och besättning i sjön. Som sagt, att det skulle öka visste vi men inte såhär! Med den ökade vinden får vi svårare att segla i sjön och inser att vi nog stadigt tappar lite.
Vi ser på inseglingen att Bengt gått fint och har en bra ledning när spinnakerna börjar sättas på upploppet. Tyvärr ser vi hur deras spinnakerskot brister varpå den faller i sjön. Lika fint seglat av dem ändå men ledningen blir snabbt en 5:e plats. Istället nyper Rune segern tätt följd av sina drak-konkurrenter.
Nu är vi tacksamma att det gick bra för alla. Hoppas vi ses ute på Varvet för återställning av alla skavanker som seglingen bidrog till. 

-- 

Segling 4, 25/5, Kalmarsundsregattan

8 besättningar möter upp för att ge sig ut i Kalmarsund. Vid varvet är vädret fint, varma vindar som  via läns tar oss ut genom viken. I takt med att vi kommer ut i sundet avtar vinden. Första seglingen starts i lättare vindar, 2-3 m/s. En fint lagd startlinje ger möjlighet till en jämn bra start. Vissa båtar väljer en nordligare väg på kryssen. Undertecknad och Haglund som segler med fin fart väljer en sydligare. Vinden avtar, vrider och det visar sig att vi med det sydligare valet fått bra resultat. Vid först kryssen är ledningen till tredje båt säkerligen 100 m, minst. Vinden fortsätter att avta och undanvinden ner börjar bli besvärlig då sjön är större än vinden varpå det är svårt att bygga upp någon vidare fart. Efter upprunding till till sista kryssen är läget oförändrat. Mentalt börjar man nästan vädra känslan av vinst men den känslan visar sig bli kortvarig. Vi håller oss åter i ett sydligare spår men båtar med nordligare val får en otäck fart av vind som slår ner över banan. Ledningen som nyss var stor kommer vid kryssmärket vara en tät klunga på fyra båtar, vi, Bosse, Stenholm och Rickard. Länsen ner i mål är en plåga. Ingen båt får någon fart. Vinden avtar ännu mer. 1m/s?. Bosse går bäst och vinner. Därefter Rickard, vi samt Stenholm, inom ca 10 sek. Vinden fortsätter avta varpå seglingen blir uttdragen. Försök görs att genomföra segling två men den lätta/obefintliga vinden gör att vi avslutar dagen.
En fin dag på sjön, härligt väder och utmanande vindar. Man blir påminnd att seglingen är över först vid målgången och idag var det sannerligen en omväxlande resa dit. 

--

Segling 3, 23/5

Ostkustens största startfält i kvällsseglingssammanhang? 14 båtar! Så otroligt roligt att vi är så många båtar, där skillnaden mellan SRS-tal är hårfin. Själva fick vi känna på den tightaste seglingen där vi genom en härligt fin start kom iväg bra nere i lä tillsammans med Bengt. Seglingen blev däremot en kamp. En kamp med många duktiga besättningar och jämna SRS-tal blev det många möten den första, långa, kryssen. Ska vid ducka eller slå? Vinka fram eller hävda vår rätt? Här sätts taktiken på prov att hitta den väg som tar egna båten snabbast upp till märket. Vi som valt vänsterkanten hittade inte det lilla extra och fick tampas mycket med konkurenterna. På andra kanten såg vi hur Stenholm fint och metodiskt seglade sig fram längs Oknö-landet. Dit ville vi också men lyckades inte. På tal om jämt fält. Kunde noteras att det på flera håll skiljde sekunder i omräknad tid. Ett dåligt slag kan vara en förlorad plats, ett fint, en vunnen. I övrigt fint seglat av Magnus och Stefan som placerade sig i topp och seglade sina 707:or med den äran.

--

Segling 2, 16/5

Andra delseglingen. Fler båtar i vattnet. Bättre väder. Härlig vårluft och 4-6 m/s. 11 ekipage till start. En bana tvärs viken vilket innebär korta ben och intensiva manövrar. Själva hade vi lyckan att komma iväg bra hela tiden skuggade av Claes och Bosse. Trots möjlighet till bästa vägval naglar de sig fast genom fin båtfart och avståndet ökar aldrig, snarare minskar i perioder. Vinden hjälper drakarna upp i resultatlistan.

--

Segling 1, 9/5

Vi samlas för att segla årets premiär i Torsdagscupen. Vädret har flera dagar inför varit sämre. Blåsigt och kallt. Väl på plats trotsar 9 besättningar kylan och vinden. Undertecknad kunde inte hålla premiärnerverna i styr utan tjuvstartade. Sedan fick vi se drakarna gynnas av vinden även om Magnus genom fin segling höll sig i toppen och slutade 2:a. Kvällens behållning är Tommy som ensam trotsade vädret och deltig i sin Fenix. Härligt att se!

--

/ Joakim

--

Resultaten

Skribent: Joakim Lönnbom
E-post: Adressen Gömd

Klubbens korta info:

23/11: Ambition 2021 & 2022

23/11: Försäkra båten

22/11: Dagordning Årsmöte -21

22/11: Styrelsens årsberättelse

16/11: Svartöleden besiktad

16/11: Kranen besiktad

1/11: SWE376 summerar

13/9: Grattis Rickard & Toffe!

13/9: Torrsättning 2021

13/9: Vår ordförande fyller 50!

6/9: Missat Nattorienteringen?

6/9: Grattis Team Björkenäs

2/9: Dämman runt

17/8: Nattorientering 4/9

4/7: Parkering på hamnplan

1/7: Följ kappseglingarna

22/6: Allas vår pärla

22/6: Protokoll medlemsmöte

20/6: Grattis Stefan & Jonas!

6/6: Resultat i premiären

31/5: Kvällsbryggan otrolig!

19/5: Seglaskolan 2021

19/5: Svartöleden besiktad

19/5: Bänkbord till Holmen

13/5: Hushållsavfall

12/5: Segelholmen utvecklas

12/5: Våra sociala medier

8/5: MSK städade vår kust

6/5: Ingen sjösättning i år?

27/4: Torsdagsstarten flyttad

24/4: Lyftvajrar bytta

12/4: Sjösättning 2021

16/3: Avgifter 2021

15/3: Fakturorna har skickats

10/3: Styrelse & kommittéer

9/3: Avgifter 2021

9/3: MSK-nytt 2021

3/3: Se bilder från haverilyft

28/1: Följ årsmötet!

25/11: Prel program 2021

10/11: Årsmötet inställt

13/9: Vinnare av Nattorientering!

12/9: 6 båtar nattorienterar nu!

3/9: Smål. cup för jollar i Växjö.

3/9: Tour de Småland inställt -20.

1/9: Följ vår Facebook.

28/8: Arbetstillfällen.

27/8: Torrsättning 2020

26/8: Idrottsskolan i Barometern.

25/8: Nya paketkärror på Varvet.

25/8: Idrottsskola på Varvet 31/8.

23/8: Ärtsoppa på avslutningen.

23/8: Idrottsskola på Varvet 24/8.

22/8: Resultat: Dämman runt

21/7: Seglarskolan i Barometern.

18/6: Midsommarfint på Varvet!

8/6: Vagnar inrullade i skjulen.

7/6: Svartöleden besiktad. OK.

6/6: Resultat: Kalmarsundsreg.

4/6: Ny starttid. 10:00, lördag 6/6.

3/6: Vill du stötta verksamheten?

28/5: Bygglov på stuga klart!


Vi har Swish!

123 085 49 76

Swish

---

Följ oss på Facebook!

Postadress:
Mönsterås SK - Segling
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Besöksadress:
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Kontakt:
Tel: 0768329647, 0702560821
E-post: monsterassegelklubb@...

Se all info