Hoppa till sidans innehåll

Torsdagsseglingen genom SWE 376

01 JUN 2019 12:55
Joakim på Drake SWE376 skriver några rader om respektive torsdagssegling.
  • Uppdaterad: 24 MAJ 2019 12:55

Segling 9, 27/6 (Bana 4-5-4-5-4-2)

Sista seglingen före "sommaruppehåll". Soligt och härligt sommarväder. Lättare vindar, ca 3 m/s, som efter ett vrid under sena eftermiddagen kommer utifrån viken. Banan blev således kort med få slag på kryssen. Mycket mer seglande för styrbord på den korta vägen mellan märkena. Därmed också en lovartsfördel i starten. Har aldrig varit bekväm med att välja positionen längst upp i lovart vid start. Blev därför inte så nu heller, men väl i den regionen. Positionen bra men när vi skall rulla ut förseglet kärvar rullen och vi får springa fram och rulla ut för hand. Kostsamt och Bosse som ligger precis i lovart får bättre fart och glider iväg. Likaså får vi svårt att accelerera mot Magnus som vi har i lä. Retfullt. Seglar ändå väl och rundar 4:a. Gör en bra slör tillbaka. Blir få omkastningar på såväl slör som kryss då det är vindriktning och längd på banan inte ger så stora möjligheter. Istället blir det via den långa länsen till boj 2 som det skall bli knivigt med vägval. Peter och Christer väljer att gå långt ut i viken. Vi gippar flera gånger i mitten, Bengt väljer ett rakare spår efter land. Under resans gång växlar det mycket vilken väg som upplevs som bäst, men visar sig nog ha blivit relativt jämnt. Kort kryss i mål.
Noterar från kvällen en taktiskt klockren sista kryss av Bengt som nyper en placering precis på mållinjen. Lägger också märke till nya gastar runt om vilket är kul! Bosses fina segling i år, jämn och alltid i toppen lyfter vi också fram.
Nu kommer sommaruppehållet lägligt. Låt oss lista ut hur en rullgenua är uppbyggd. Har nog inte krypit så långt fram i båten..
På lördag är det 90-årsjubileum. Trevligt, och vilken fin väderprognos!

Ps. Pratas om segling här helgen före NM/SM för att känna på sundet och segla in båtarna efter sommaren. Ha helgen i åtanke. Läser någon deltagare från annan klubb, är ni varmt välkomna. I synnerhet om ni bjuder på lite tips och trix.

Er vi inte träffar i juli - ha en bra sommar!

--

Segling 8, 20/6 (Bana 5-2-5-2)

Dagen före midsommar. Fint väder, och ca 4 m/s som drar in längs viken. Två varv till Oknö-restaurangen. Bästa möjliga bana utefter vindriktning. Visar sig dock bli mest segling för styrbords halsar. Vi kommer iväg förhållandevis väl. Några båtar startar lite bättre i lovart. När vi inser att de ligger närmre linjen än oss är det bara gasa. Ett långt ben ut ur viken där vi resonerar att vi tar slaget mot babord så sent som möjligt om vriden tillåter för att hitta luckan mellan styrbordsseglande båtar. Likaså för att underlätta bedömningen av layline för ingång till märket. Vi har häng, rundar som 4:a. Bengt är den som gått bäst, därefter är det ganska tight. Lång slör där vi skapar oss kontakt med täten men bromsar inför rundning för att undvika att behöva hamna utanför och ge plats till Christer. Snabbt slag efter rundning och därmed det långa styrbordsbenet först. Vi upplever att vi plockat in på Bosse och Rune lite. Ganska händelsefattig fortsätting och strax en avslutande slör. Här får vi kontakt med Bosse, väljer när vi väl lyckats störa deras vind att falla ner på honom från lovart för att ge dem problem med spinnakern. Tyvärr tappar vi trycket i vår och ser honom få de där fina meterna som behövs för att hålla undan.
Vi gratulerar Bengt till vinsten. Lider lite med Stefan i 707:an som enligt hörsägen skall gjort en kanonstart i lovart, vänt om på enskild återkallelse utan att ha varit över. Mest lider man dock själv efter att ha läst resultatet. Ser oss slagna av Evertsson/Ellström i sin IF med 2 sekunder. Små marginaler och man blir plågsamt medveten om att varje manöver räknas.
Nu laddar vi för midsommarafton. Misstänker att många seglare kommer synas på Segelholmen under morgondagen. Är det någon som inte lagt planen - Kom dit!

--

Segling 7, 13/6 (Bana 4-5-1-4-5)

En go' kväll på Varvet. Vädret har spruckit upp efter flera regniga dagar. Vinden vid start ca 2-3 m/s. Vi startar utanför Varvet och kryssar ut i viken. Det är luriga förhållanden. På sina håll avtar vinden, på andra håll står den fint. Vi kommer iväg bra, seglar för babord ut till Stora Flinta. Bengt och Magnus går med. Känslan är att vi är rätt på banan. Vi följs åt en stor del av kryssen upp. Stefan ansluter, har seglat fint. Sedan sker det som så ofta händer i vår trånga vik. De som haft svårigheter på styrbords sida av banan får en väldig fart. Anförda av Bosse seglar de upp sig. Claes har också hittat rätt på den kanten. Väl uppe vid märket är det ganska tight, många båtar har samlat ihop sig. Skulle gissa att Peter leder tillsammans med 707:orna Magnus och Stefan. Minnet sviker lite. Peter tycks ha gjort en fin ingång till märket och seglat upp sig.
Efter en lång avledare är det dags för undanvind. Men undan går det inte. Det har stillnat ut. På sina håll så nära stiltje man kan komma. De som håller spinnkaern fylld glider iväg, främst de som valt att följa land. De som valt vägen ut i viken får böta mycket. Själva gick vi bra efter land. Maths tycker att vi skall gippa ut i viken, själv är jag tveksam. Vi gör ändå så och får en fin fart, bara någon knop men väl en fart som gör att vi tagit in och seglat förbi några.
Vet jag refererade till Sven Nylander och 4:e plats, så även idag, trodde vi, efter att man kortat banan. Istället bestämdes att ge alla DNF som deltagit. Surt sa räven. Men tävlingen får aldrig bli större än glädjen, även om jag är den förste att erkänna att tävlingen är stor ibland :)
I övrigt mycket fint ordnat av många inblandade för att hylla min pappa och gast, Maths som dagen till ära fyllde 60 år. Flaggan var hissad, bakelser serverades och en personligt komponerad visa sjöngs för honom. 
Minns att jag frågat honom i veckan om han önskade segla på sin dag.
- "Självklart, det är så roligt, så det vill jag inte missa".

--

Segling 6, 6/6 (Bana 4-2-4-2)

Hemkommen på nationaldagen efter delsegling 6. Ett svårslaget fint väder. Till perfekt väder adderas en perfekt vindriktning vilket gav en kryss i vikens längdriktning varpå kryssens längst möjlig.
Vi startar utanför Varvet via en startlinje som är fint lagd, om än inte så lång. Vi startar på mitten/lä och hör hur flera samlats i lovart om oss. Enskild återkallelse hissas och vi misstänker 2-3 båtar över linjen. Själva fick vi en godkänd start även om Bosse nöp den plats vi själva planerat att få. Det vrider en del, fram och tillbaka. Vi fokuserar dock på att få lite längre ben till en början för att komma ifrån fältet lite, på bekostnad av något med/motvrid. I stort fungerar det bra men vi hamnar ändå i tight kamp med ett par drakar och 707:or. Väl uppe vid kryssmärket summerar vi en kryss där vi kämpat med höjdtagning men nöjda över fart och utveckling. På den långa länsen nu väljs lite olika vägval. Några väljer en plattare gång, andra ut i viken med bättre skärning. Vi väljer en plattare gång då vi tycker det drar efter norra vikens kant. Hittar en bra fart, men Peter hittar ännu bättre och nyper innerposition på oss vid märket. Vi bromsar upp för att inte hamna utvändigt, rundar upp och gör ett snabbt slag. Vilken lycka! Detta blir vår nyckel för att segla upp oss några placeringar. En fin andrakryss där vi faktiskt för en stund är bästa drake. Bosse däremot som vi precis seglat om, är trygg i sina vägval och visar sig återta platsen som bästa drake väl uppe vid märket. Själva strax bakom. I toppe finner vi Magnus och Stefan i sina 707:or som inte ger oss någon chans till upphämtning. Strålande seglat båda! Sista undanvinden har fältet glesat ut sig och den blir förhållandevis händelsefattig. Likt Sven Nylander hamnar vi 4:a omräknat. 
Vill passa på att lyfta fram Tommy och Rickard som startar ensamma i respektive båt. Härlig inställning! Likaså IF-seglarna Evertsson/Ellström samt premiärseglande Thomas som placerade sig högt efter sammanräknad tid.
Nu - Smörja in sig i "efter-solkräm".

--

Segling 5, 30/5, Dämman Runt

Ganska fint väder möter upp seglarna på Varvet. Vi vet att vinden skall öka men ingen kunde nog förutse utgången. Mer om det snart.
Vi börjar med en start vid färjeläget. Visar sig bli en halvindsstart ut ur viken. Många båtar kommer iväg bra och följs åt ganska tight ut till Bettys där kappseglingen viker norr ut mot Dämmans fyr. Det som nyss var 5-6 m/s har nu på kort tid blåst upp till 8-10 m/s. Kan låta lite, men då sjön pressar på genom Kalmarsund bildas Sveriges kortaste vågperioder (?). 707:orna får när de surfar en otrolig fart och går fint på den långa länsen upp mot Dämman. För egen del noterade vi ca 9,5 knop bitvis, men hörde de som mätte en bit över 10 knop. Laursen i sin 707:a rundar upp först därefter några drakar samt Rickard i sin 707:a. Vinden ökar, gissar på ca 12 m/s och vi har en känsla av att vi parrerar sjön bra. Vi vet om att våra konkurrenter är vassa i sjön men vi hävdar oss bra och tycker för en stund att vi tar in på vissa. Allt eftersom fortsätter vinden öka, det talas om 16-18 m/s av de som har instrument och nu visar sig sundet från sin sämsta sida. Det frestar på båtar och besättningar. 707:orna har det jobbigt och stampar i den korta sjön. Drakarna är mer förlåtande men påfrestningen är stor. Vi noterar såväl mastbrott, brustna vant, roderhaveri och besättning i sjön. Som sagt, att det skulle öka visste vi men inte såhär! Med den ökade vinden får vi svårare att segla i sjön och inser att vi nog stadigt tappar lite.
Vi ser på inseglingen att Bengt gått fint och har en bra ledning när spinnakerna börjar sättas på upploppet. Tyvärr ser vi hur deras spinnakerskot brister varpå den faller i sjön. Lika fint seglat av dem ändå men ledningen blir snabbt en 5:e plats. Istället nyper Rune segern tätt följd av sina drak-konkurrenter.
Nu är vi tacksamma att det gick bra för alla. Hoppas vi ses ute på Varvet för återställning av alla skavanker som seglingen bidrog till. 

-- 

Segling 4, 25/5, Kalmarsundsregattan

8 besättningar möter upp för att ge sig ut i Kalmarsund. Vid varvet är vädret fint, varma vindar som  via läns tar oss ut genom viken. I takt med att vi kommer ut i sundet avtar vinden. Första seglingen starts i lättare vindar, 2-3 m/s. En fint lagd startlinje ger möjlighet till en jämn bra start. Vissa båtar väljer en nordligare väg på kryssen. Undertecknad och Haglund som segler med fin fart väljer en sydligare. Vinden avtar, vrider och det visar sig att vi med det sydligare valet fått bra resultat. Vid först kryssen är ledningen till tredje båt säkerligen 100 m, minst. Vinden fortsätter att avta och undanvinden ner börjar bli besvärlig då sjön är större än vinden varpå det är svårt att bygga upp någon vidare fart. Efter upprunding till till sista kryssen är läget oförändrat. Mentalt börjar man nästan vädra känslan av vinst men den känslan visar sig bli kortvarig. Vi håller oss åter i ett sydligare spår men båtar med nordligare val får en otäck fart av vind som slår ner över banan. Ledningen som nyss var stor kommer vid kryssmärket vara en tät klunga på fyra båtar, vi, Bosse, Stenholm och Rickard. Länsen ner i mål är en plåga. Ingen båt får någon fart. Vinden avtar ännu mer. 1m/s?. Bosse går bäst och vinner. Därefter Rickard, vi samt Stenholm, inom ca 10 sek. Vinden fortsätter avta varpå seglingen blir uttdragen. Försök görs att genomföra segling två men den lätta/obefintliga vinden gör att vi avslutar dagen.
En fin dag på sjön, härligt väder och utmanande vindar. Man blir påminnd att seglingen är över först vid målgången och idag var det sannerligen en omväxlande resa dit. 

--

Segling 3, 23/5

Ostkustens största startfält i kvällsseglingssammanhang? 14 båtar! Så otroligt roligt att vi är så många båtar, där skillnaden mellan SRS-tal är hårfin. Själva fick vi känna på den tightaste seglingen där vi genom en härligt fin start kom iväg bra nere i lä tillsammans med Bengt. Seglingen blev däremot en kamp. En kamp med många duktiga besättningar och jämna SRS-tal blev det många möten den första, långa, kryssen. Ska vid ducka eller slå? Vinka fram eller hävda vår rätt? Här sätts taktiken på prov att hitta den väg som tar egna båten snabbast upp till märket. Vi som valt vänsterkanten hittade inte det lilla extra och fick tampas mycket med konkurenterna. På andra kanten såg vi hur Stenholm fint och metodiskt seglade sig fram längs Oknö-landet. Dit ville vi också men lyckades inte. På tal om jämt fält. Kunde noteras att det på flera håll skiljde sekunder i omräknad tid. Ett dåligt slag kan vara en förlorad plats, ett fint, en vunnen. I övrigt fint seglat av Magnus och Stefan som placerade sig i topp och seglade sina 707:or med den äran.

--

Segling 2, 16/5

Andra delseglingen. Fler båtar i vattnet. Bättre väder. Härlig vårluft och 4-6 m/s. 11 ekipage till start. En bana tvärs viken vilket innebär korta ben och intensiva manövrar. Själva hade vi lyckan att komma iväg bra hela tiden skuggade av Claes och Bosse. Trots möjlighet till bästa vägval naglar de sig fast genom fin båtfart och avståndet ökar aldrig, snarare minskar i perioder. Vinden hjälper drakarna upp i resultatlistan.

--

Segling 1, 9/5

Vi samlas för att segla årets premiär i Torsdagscupen. Vädret har flera dagar inför varit sämre. Blåsigt och kallt. Väl på plats trotsar 9 besättningar kylan och vinden. Undertecknad kunde inte hålla premiärnerverna i styr utan tjuvstartade. Sedan fick vi se drakarna gynnas av vinden även om Magnus genom fin segling höll sig i toppen och slutade 2:a. Kvällens behållning är Tommy som ensam trotsade vädret och deltig i sin Fenix. Härligt att se!

--

/ Joakim

--

Resultaten

Skribent: Joakim Lönnbom
Epost: Adressen Gömd
85 års Varvet

Postadress:
Mönsterås SK - Segling
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Besöksadress:
Nynäsvägen 46
38392 Mönsterås

Kontakt:
Tel: 049945735
E-post: This is a mailto link

Se all info